Kolilla voi nähdä kuuluisien Pielisen järvimaisemien lisäksi myös monia kauniita kaskitiloja, jotka nyttemmin ovat muuttuneet niityiksi. Näillä kaskiniityillä eli ahoilla sijaitsee vanhoja rakennuksia tuomassa niihin menneiden vuosisatojen tunnelmaa. Kävin kuvaamassa Ikolanahon ja Mäkränahon, kaksi sangen maalauksellista vanhaa perinnemaisemaa.

Mäkranaho

Mäkränaho

Mäkränaho on kaunis niitty, joka avautuu eteläänpäin opastaululta. Niityn etelälaidassa on yksi vanha vajarakennus, ja reunamilla jäänteitä muista rakennuksista. Mäkränaho jäi asumattomaksi 1934. Nykyisin aho niitetään vuosittain. Joitain aholla viihtyviä hyönteisiä ovat kupariseppä, juomujäärä ja verilude, sekä kasveja kielo ja kissankäpälä (lähde: Mäkränahon opastetaulu).

Mäkränaho

Ikolanaho

Ikolanaho

Ikolanaholla on suosittu nuotiopaikka, sekä varattavissa oleva maja yöpymistä varten. Niitty on varsin valokuvauksellinen punaisen majan ja vanhojen pihapuiden ansiosta.

Ikolanaho

Purolanaho

Purolanaho sijaitsee Mäkränahon ja Ikolanahon välissä. Kuvaajan silmin Purolanaho ei ollut aivan yhtä kuvauksellinen kuin kaksi muuta, siltikin viehättävä. Purolanaholla on myös opastaulu, joka kertoo ahon historiasta.

Purolanaho

Sananen Kolin metsäluonnosta

Kolin retkeilyreiteillä vaeltaessa näkee myös hienoa vanhaa metsää. Vanhassa, metsätalouskäyttöön uhraamattomassa metsässä voi vielä aistia metsäekosysteemin, joka sulkee retkeilijän sisäänsä ja muu maailma jää ulkopuolelle. Kävijä on ikäänkuin vieraana ja nopeasti tuntee kunnioitusta vanhoja puita ja metsän muita asukkeja kohtaan.

Metsän keskeltä, hieman hämärästä, niitylle tullessa tupsahtaa toiseen maailmaan, jossa valoa riittää yllinkyllin ja kasvisto sekä eläinlajisto on toinen. Niittyä ihaillessa voi pohdiskella, kuinka sillä paikalla ennen uurastaneet talonpojat ovat raivanneet itselleen tilan korven keskeltä ja eläneet maan ehdoilla luonnon ympäröimänä.

Metsäpolku Kolilla